Så kan du själv använda ett bokföringsprogram

Ett bokföringsprogram är en datorbaserad programvara som hjälper företag att hantera sin ekonomi och redovisning. Programmet kan hjälpa till med att skapa och hantera fakturor, registrera och spåra betalningar, övervaka kassaflöde och skapa rapporter och analyser.

För att använda ett bokföringsprogram behöver du först ha grundläggande kunskaper om bokföring och redovisning. Det innebär att du behöver förstå grundläggande begrepp som debet och kredit, balansräkning och resultaträkning, moms och skatter, och ha en översikt över företagets ekonomi.

Du behöver också ha grundläggande datorkunskaper, inklusive kunskaper om hur du använder datorprogram, navigerar på webben, skickar och tar emot e-post, och använder molnbaserade tjänster.

När du har grundläggande kunskaper inom bokföring och datorkunskaper kan du lära dig hur du använder ett bokföringsprogram genom att läsa manualen eller guider som följer med programvaran. Du kan också gå kurser eller ta hjälp av experter för att lära dig mer om programmet och för att få hjälp med specifika frågor.

Exempel på större bokföringsprogram:

  1. Fortnox
  2. Visma eEkonomi
  3. SPCS Ekonomi
  4. Hogia Ekonomi
  5. Microsoft Dynamics NAV (även kallat Navision)